Organizator:

Sekwencja dań musi być spójna

Podziel się

Paweł Mieszała o trendach w cukiernictwie i pracy finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Wywiad.

 

Paweł Mieszała jest jednym z najbardziej cenionych cukierników na polskiej arenie gastronomicznej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał pod okiem Wojciecha Kandulskiego. Odbył staże w we Francji, Hiszpanii i Belgii, u najlepszych cukierników świata takich jak Pierre Marcollini, Michael Viollet czy Gino Massar. W 1997 roku zajął I miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników IKF w Stuttgarcie w kategorii witryny sklepowe. Kilkukrotnie brał udział w Pucharze Świata Cukierników w Lyonie oraz w Mistrzostwach Świata Cukierników w Mediolanie. W 1999 zdobył indywidualne Mistrzostwo Polski Cukierników (Bydgoszcz), a w 2003 roku wicemistrzostwo świata w Międzynarodowym Festiwalu Rzeźby Lodowej (Poznań).  Pod koniec 2018 r. przywiózł podwójny brązowy medal z kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu. Sukcesy osiąga także jako mentor i trener.
W 2019 roku zasiadł w gronie jurorów Kulinarnego Pucharu Polski. Jak oceniał desery przygotowane przez uczestników? Czy był zgodne z trendami w cukiernictwie?
Zapraszamy na wywiad.