Organizator:

„Czas na rybę” 2022 w Niemodlinie. Trwają zgłoszenia

Podziel się

Trwa rekrutacja do V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”. W tym roku odbędzie się 1–2 października 2022 r. na Zamku Książęcym w Niemodlinie. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz Szefowie Kuchni z całego kraju. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

W pierwszy dzień konkursu, sobotę 1 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych. Następnego dnia, w niedzielę 2 października, będą rywalizować szefowie kuchni z całej Polski.

Zawsze produktem obowiązkowym jest karp opolski. W tym roku, oprócz karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz! Do wyboru będą suszone: czereśnie, śliwki, gruszki, jabłka, aronie, maliny, porzeczki.

Historia „Czasu na rybę”

Konkurs „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, Szefa Kuchni Kamila Klekowskiego i Zamek Książęcy w Niemodlinie. Od samego początku patronem merytorycznym konkursu jest stowarzyszenie Euro-Toques Polska, a w jury zasiadają utytułowani szefowie kuchni. Wydarzenie zawsze odbywa się w pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia.

Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.

Produkty i zgłoszenia

Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Pełen opis produktów na stronie producenta.

Na zgłoszenia uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11 września 2022 r. Na szefów kuchni organizatorzy czekają do 15 września 2022 r. Regulamin, szczegóły konkursu i zgłoszenia dostępne są TUTAJ.

Chcesz zostać partnerem KPP? Masz pytania?

Sylwia Rogowicz