Organizator:

Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny wyłonią finalistę KPP. Kto w nich wystartuje?

Podziel się

Przed nami 15. edycja konkursu „Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny” połączonym ze Świętem Baraniny. Za niecały miesiąc, dokładnie 27 sierpnia, wyłoni on kolejnego finalistę Kulinarnego Pucharu Polski. Oto kto wystartuje w konkursie w Ustroniu?

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to konkurs niezwykle barwny, a do tego z kilkunastoletnią historią. W sobotę, 27 sierpnia 2022 r. w Ustroniu (woj. śląskie) jego uczestnicy dopiszą kolejny jej rozdział.

Kulinarny Puchar Polski czeka na zwycięzcę

W konkursie weźmie udział aż 11 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji.

– Warto zgłaszać się i próbować walczyć o start w Kulinarnym Pucharze Polski, bo zwycięzca (Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny – przyp. red.) dozna tej przyjemności i wystartuje w KPP – mówi Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i przewodniczący jury.

Zgłoszone drużyny to:

  • Emil Klimas i Dominik Świątecki (restauracja Cucina, Poznań),
  • Daniel Ottlik i Michał Praszałek (Hotel Seidorf Sosnówka)
  • Krzysztof Dłużyński i Damian Hirt (restauracja Scoria, Bydgoszcz)
  • Kamil Sadzikowski i Bartosz Zieliński (hotel Crystal Mountain, Wisła)
  • Kamil Rogoziński i Andrii Patsella (Satoria Group SA Warszawa),
  • Mikołaj Przybysz i Kajetan Buszewicz (Team Ratajska, Poznań),
  • Piotr Wielgo i Wiktoria Długosz (Best Western Hotel Felix, restauracja NOVA),
  • Maksym Trushkin i Emil Buczyński (Ziomki Poziomki restauracja Miodowa, Dzierżoniów)
  • Łukasz Kukczyński i Jakub Szybkowski (restauracja L’entre Villes, Sopot)
  • Łuksza Wódz i Sebastian Plasota (Karczma u Jakuba, Grójec)
  • Dawid Konior i Kamil Biel (restauracja Pastamore, Bielsko-Biała)

Przebieg konkursu kulinarnego

O godz. 8:00 odbędzie się obowiązkowa odprawa jury i drużyn kucharzy. Godzinę później drużyny rozpoczną rywalizację, która potrwa do godz. 16:00. W międzyczasie na publiczność czekają prezentacje firm sponsorskich, lunch, a także pokazy kulinarne.  

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego są (do wyboru) comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru będzie ser owczy. Do wyboru zawodnicy mają bryndzę, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”.

Na przygotowanie siedmiu porcji dania głównego i deserów zawodnicy mają 90 minut. Oficjalne ogłoszenie wyników Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny zaplanowano na godz. 17:00. Odbędzie się ono na Rynku Miejskim w Ustroniu.

Nie tylko konkurs kulinarny

Właśnie tam w samo południe rozpocznie się Święto Baraniny. Wśród atrakcji m.in. „Klaganie sera z mleka owczego-bundz”, a wśród wystąpień merytorycznych m.in. prezentacje naukowców o walorach odżywczych mięsa i mleka owczego oraz wykładu owiec w ochronę środowiska i krajobrazu.

Regulamin Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny

Chcesz zostać partnerem KPP? Masz pytania?

Sylwia Rogowicz