Organizator:

Mistrzowie baraniny wyłonieni. Znamy wszystkich zawodników Kulinarnego Pucharu Polski

Podziel się

Dziesięć drużyn i tylko 90 minut na przygotowane siedmiu porcji dania głównego i deseru, a tym samym zwycięstwo i ostatnią z nominacji do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W sobotę, 27 sierpnia w Ustroniu rozegrano XV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny. Oto ich zwycięzcy.

Kulinarny Puchar Polski wkracza w decydującą fazę. Na miesiąc przed wielkim finałem (odbędzie się 26 i 27 września, podczas targów POLAGRA) rozegrano ostatni konkurs nominowany do tegorocznego finału. XV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbyły się w Ustroniu, jednym z najbardziej znanych miejscowości wypoczynkowych Beskidu Śląskiego. Nie mogło więc zabraknąć akcentów tradycyjnych dla tego regionu. Zanim zawodnicy przeszli odprawę i zaczęli pracę na stanowiskach, goście specjalni zostali pasowani na zbójników. Potem przyszedł czas na kulinarną rywalizację, która odbywała się w siedzibie RM Gastro.

 

 

Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego przez zawodników były comber z polskiej jagnięciny z kością lub bez kości (z obowiązkowym użyciem topinamburu i tymianku (a także olej z esencją masła „Kruszwica”). Produktem obowiązkowym deseru był z kolei ser owczy. Zawodnicy mieli do wyboru bryndzę, bundz, oscypek (z obowiązkowym dodatkiem jeżyny, rozmarynu i likieru czekoladowego „Chopin”).

Święto Baraniny w Ustroniu

W prezentacji potrawy jury degustacyjne oceniało proporcjonalność dania, odpowiednią gramaturę, estetyczny wygląd i kolorystykę oraz kreatywność. Liczyły się również: smak i zestawienie składników, aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza oraz tekstura poszczególnych elementów potrawy. Jurorzy techniczni oceniali z kolei prezentację szefa kuchni i kucharza pomocniczego, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu i gospodarkę odpadami oraz umiejętności organizacyjne. Doceniano też prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych. Wyniki ogłoszono na Rynku w Ustroniu.

 

Dołączyli do finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

Z zadań postawionych przed szefami kuchni najlepiej wywiązali się:

Łukasz Wódz i Sebastian Plasota reprezentujący Karczmę U Jakuba w Grójcu. Drugie miejsce zajęli Daniel Ottlik i Mikołaj Praszałek (Hotel Siedorf, Karpacz). Na najniższym stopniu podium stanęli Kamil Rogoziński i Andrii Patselia (Satoria Group SA, Warszawa).

Duet, który wygrał w Ustroniu dołączył do grona finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. Teraz czeka ich intensywny miesiąc treningów.

26 i 27 września w Poznaniu wystartują także: Radosław Pelc, Tomasz Ziółkowski, Kamil Tłuczek, Bartosz Rosa, Michał Filipczuk, Paweł Kubera, Krzysztof Kowalski, Przemysław Gościniak Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski, czyli duet zwycięzców tego konkursu z 2019 r.

"Najlepszego z Najlepszych" poznamy już 27 września 2022 r., podczas finałowej gali. Rywalizację zawodników będzie można podziwiać podczas targów POLAGRA, które odbędą się od 26 do 28 września.

Bilety Lista wystawców

Chcesz zostać partnerem KPP? Masz pytania?

Sylwia Rogowicz