Organizator:

Rywalizacja o finał KPP trwa. Oto lista konkursów nominowanych

Podziel się

Trwa rywalizacja w konkursach nominowanych do finału 20. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Przez pandemię ich organizacja mocno rozciągnęła się w czasie. Niektórzy mistrzowie kuchni czekają na finałową rozgrywkę niemal trzy lata, inni dopiero o nominację będą walczyć.

8 czerwca 2022 r. nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski odebrał zwycięzca konkursu Wielkopolski Kucharz Roku – Konkursu im. Rafała Jelewskiego. Był to kolejny z cyklu zmagań upoważniających do występu we wrześniowym finale Kulinarnego Pucharu Polski. Część z nich już się odbyła, przed nami kolejne.

Trzy lata oczekiwań na finał

Pierwszy  konkurs nominowany do aktualnej edycji KPP odbył się już w październiku 2019 r. Kulinarny Rajd Mistrzów, rozegrany w Haston City Hotel we Wrocławiu, wygrali Radosław Pelc i Kamil Mamerski. Dwa lata później, w październiku 2021 r., w tym konkursie zwyciężyli Bartosz Rosa i Paweł Spodzieja.

Od września 2020 r. znamy też zwycięzców jednej z edycji Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność. Podczas rywalizacji, która odbyła się w Zamku w Gniewie, nominację otrzymał Tomasz Ziółkowski (wraz z zespołem Oliwer Kowlaczyk i Oskar Wiewiórski).

W czerwcu 2021 r. rozegrano Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji”. Laury za zwycięstwo i nominację do finału KPP odebrali Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro. 9 września 2021 r. odbyły się z kolei Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Taranowskiego. Zwycięzcami tego konkursu byli Michał Filipczuk i Marcin Klóska.

Pierwszym konkursem nominowanym do KPP, rozegranym w roku 2022 był Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego .

Co przed nami?

Jeszcze w czerwcu na pasjonatów i miłośników kucharskiej rywalizacji czeka kolejny konkurs z cyklu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”. Mistrzowie kuchni zjadą 21 czerwca br. do Rudy Różanieckiej (woj. podkarpackie), by tam walczyć o miejsce w finale KPP. W lipcu (6-7.07) poznamy również kolejnego Archimagirusa. Konkurs z tego cyklu zostanie rozegrany z Cukrowni Żnin (woj. kujawsko-pomorskie).

Ostatnie dwie rywalizacje o finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędą si na przełomie sierpnia i września. 27 sierpnia br. w Ustoniu (woj. śląskie) zostaną rozegrane Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, a Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 1 i 2 września. Ten odbędzie się w hotelu Solpak Kleszczów (woj. łódzkie).

 

Lista konkursów nominowanych

Konkursy odbywające się w roku 2019:

  • Kulinarny Rajd Mistrzów

Konkursy odbywające się w roku 2020:

  • Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność

Konkursy odbywające się w roku 2021:

  • Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji”
  • Kulinarny Rajd Mistrzów
  • Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Taranowskiego

Konkursy odbywające się w roku 2022:

  • Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
  • Wielkopolski Kucharz Roku – Konkurs im. Rafała Jelewskiego
  • „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”
  • Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność
  • Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Regulamin 20. edycji KPP