Organizator:

Zwycięzcy biorą wszystko. Archimagirus przyznany po raz trzeci

Podziel się

42 kucharzy, 14 drużyn, dwa konkursy i tylko jedna nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Tak w kilku liczbach można opisać tegoroczny Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, który odbył się w Cukrowni Żnin. 7 lipca dowiedzieliśmy się kto za nieco ponad dwa miesiące wystartuje w poznańskim finale KPP.

Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność to konkurs niezwykle efektowny. Tegoroczną rywalizację w Cukrowni Żnin podzielono na dwa dni. O uznanie jurorów walczyli doświadczeni szefowie kuchni, ale również uzdolniona młodzież, reprezentująca szkoły gastronomiczne z całej Polski.

Kulinarna edukacja

Przyznany po raz pierwszy Archimagirus Young Chef to nie tylko rywalizacja, ale także forma edukacji adeptów sztuki kulinarnej. Nad przebiegiem tej odsłony Archimagirusa czuwał szef kuchni Przemysław Urbaniak. W konkursie wzięło udział sześć trzyosobowych drużyn reprezentujących:

  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • Zespół Szkół CKZ w Grubnie,
  • ZSGH Gdańsk
  • ZST Żnin,
  • Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy,
  • Zespół Szkół Zawodowych w Opolu.

Ze zwycięstwa cieszyła się ostatnia z nich. Opolską szkołę reprezentowali: Karolina Lewczak, Kornelia Kręcichwost oraz Marcin Magosz.

 

Zwycięzcy biorą wszystko

To jedna z podstawowych zasad konkursu Archimagirus - Tradycja i Nowoczesność. W tym konkursie, który odbył się po raz trzeci, wystartowało osiem trzyosobowych ekip:

  • Radosław Gierałtowski, Radosław Sztanke i Przemysław Janta,
  • Andrzej Gołąbek, Wojciech Rzepecki i Krzysztof Lisiak,
  • Roman Serdiuk, Stanisław Jankowiak i Ivan Kalinichenko,
  • Mateusz Cheda, Marta Staszel i Sebastian Klamka,
  • Tomasz Sowiński, Kamila Gawrzyał i Paweł Szymański,
  • Jakub Żymelski, Wojciech Schmidt i Bartosz Raburski,
  • Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka,
  • Dawid Bielecki, Patrycja Grycko i Adam Gren.

Pracowały przez dwa dni, po dwie i pół godziny. Każda musiała przygotować po 20 porcji przystawki, dania głównego i deseru. Jedno z dań musiało być wegetariańskie lub wegańskie.

Nagrodę główna – 10.000 zł w gotówce oraz staż zagraniczny – odebrała ekipa pod wodzą Przemysława Gościniaka, któremu towarzyszyli Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka. Oprócz laurów zdobyli nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Ta rywalizacja odbędzie się już 26 i 27 września. Do tej pory znamy przewodniczącego jury, nietypowe składniki dań finałowych. Do zamknięcia listy finalistów pozostało jeszcze rozstrzygnięcie dwóch konkursów nominowanych.

 

Chcesz zostać partnerem KPP? Masz pytania?

Sylwia Rogowicz